Vlierbloesemsiroop
Auteur: Joyce Schouten –
In de maanden mei en juni staat de vlierbloesem in bloei, de tijd om vlierbloesemsiroop te maken. Pluk nooit de hele boom leeg, want dit is niet goed voor de natuur en dan hebben de vogeltjes en wij straks geen vlierbessen, waar we weer andere lekkere recepten mee kunnen maken.
Ingrediënten
- 10-12 schermen vlierbloesem
- 525 ml water
- 1/2 middelgrote citroen (biologisch)*
- 500 gram suiker
* eventueel te vervangen door 1 limoen, die een net wat andere smaak geeft.
Bereiding
- Pluk de vlierbloesem op een schone plek (waar zo min mogelijk auto’s rijden en boven kniehoogte in verband met honden en andere dieren).
- Schud de vlierbloesem voorzichtig, zodat eventuele beestjes eruit vallen. Doe het dan in een katoenen tasje of papieren zakje en neem het mee naar huis.
- Doe de vlierbloesem in een grote pan (of bak) en voeg het water toe. Zorg dat alle bloemetje zo goed mogelijk onder water staan. Laat dit 24 uur staan, liefst in de zon.
- Giet het vliervocht eerst door een fijne zeef en daarna door een kaasdoek. Vang het vocht op. Gooi de bloemen weg. Meet hoeveel vocht je overhoudt (ongeveer 500ml). Voeg per 500ml 500g suiker toe.
- Doe het vliervocht met de suiker en het citroensap in een pan en breng dit rustig aan de kook. Roer het af en toe door totdat alle suiker opgelost is. Giet de warme siroop in een schone weckfles en sluit die af.
- Bewaar de siroop in de koelkast.
Toepassing siroop
- Als limonade met (prik)water of waterkefir en een takje munt
- Door yoghurt en smoothies
- In desserts